Skip to main content

Amersfoort vangt Oekraïense vluchtelingen op in verschillende gebouwen in de stad. Voor deze locaties geldt dat de gemeente ze voor beperkte tijd huurt. Daarnaast kunnen sommige Oekraïners bij gastgezinnen in Amersfoort daar niet lang meer blijven.

Gemeente Amersfoort heeft 2 voormalige kantoorpanden gekocht zodat hier vanaf 2024 vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Het gaat om de panden aan de Hardwareweg 4 en 6 in Hoefkwartier.

Tijdelijke opvang

De gemeente gaat een omgevingsvergunning voor tien jaar aanvragen en laat de panden ombouwen tot ongeveer 100 studio’s. Daarnaast krijgt elk pand een gezamenlijke ruimte en komt er in een pand een ruimte voor een beheerder/huismeester. Dit geeft de mogelijkheid om op korte termijn opvang te organiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als de Oekraïners eerder vertrekken, kunnen deze studio’s worden ingezet voor de opvang van asielzoekers (in samenwerking met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) of aandachtsgroepen. Hiermee wordt leegstand voorkomen tijdens de periode waarin de wijk verder wordt ontwikkeld. De planning is om de verbouwing eind januari 2024 klaar te hebben.

Lees meer in het nieuwsbericht op Amersfoort.nl.